Zatrzymywanie świeżości czekolady

6 marca 2013

Zatrzymywanie świeżości czekolady Aromat, zapach są ulotne, więc jeśli nieopatrznie zostawiamy czekoladę lub kakao nieodpowiednio zamknięte – stracimy je na zawsze. Na dodatek skawali nam się i nasza wspaniała np. pitna czekolada zamieni się w nierozpuszczalną brunatną bryłkę. Pamiętajmy, by wyroby czekoladowe przechowywać w naczyniach szczelnych, suchych i w pokojach (?) o stałej temperaturze: 16 – 18 stopni. Jeśli będzie za ciepło, zacznie się na jej powierzchnię wydobywać masło kakaowe, które po schłodzeniu, pozostawi na powierzchni białawy osad. Wilgoć spowoduje rozpuszczenie się cukru, który skrystalizowany na powierzchni, również pozostawi białawy i nieapetyczny osad. Na szczęście nie popsuje to nam jej smaku! Czekoladę w optymalnych warunkach możemy chomikować nawet przez 3 lata! Najbardziej nadaje się do tego czekolada tzw. deserowa lub z nadzieniem alkoholu. Wiadomo – alkohol konserwuje. Jak kupujemy sobie zapas czekoladek, to spójrzmy na datę ważności do spożycia, a otrzymamy przydatną informację o czasie, jak długo nasz skarb zachowa swoje wyjątkowe smaki i aromaty. Spodziewać się należy, że na dużo dłużej. Co może oznaczać, że ta data przydatności do spożycia nie musi być ściśle przestrzegana.

» Kategoria: Czekolada, Degustacja, Gotowanie » Tagi: aromat, świeżość, ulotność, zamknięcie, zapach, zatrzymać

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. czesci zamienne do maszyn ILVER-GLASS - Producent kubków reklamowych, kieliszki ślubne, puchary okolicznościowe

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.