Archiwum kategorii 'Przystawki'

Pyszna pizza i gyros

22 lutego 2013

Pyszna pizza i gyros Aby pizza była smaczna, należy piec ją w odpowiednim piecu. Bardzo ważna jest także umiejętność przygotowania dobrego ciasta. W domowych warunkach dużo trudniej jest przygotować dobrą pizzę, chyba, że ktoś zna tajniki przyrządzenia dobrego ciasta. Spodem pizzy jest ciasto drożdżowe. W sklepach dostępne są gotowe spody, na których wystarczy jedynie ułożyć ulubione dodatki i wsadzić do piekarnika. Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne robienie drożdżowego ciasta na pizzę, powinniśmy starać się, aby nie było ono za grube po upieczeniu. Aby było ono smaczniejsze, do mąki warto dodać samej przyprawy oregano lub przyprawę do pizzy i trochę soli. Spód ciasta warto posmarować pastą pomidorową, keczupem lub innym sosem, jaki sobie zażyczymy. Jeżeli zdecydujemy się na pieczarki, układamy je na surowo, ale oczyszczone. Dodatki do pizzy dodajemy według własnego upodobania. Jednego jednak nie może zabraknąć w żadnej pizzy: składnikiem tym jest ser. Najlepiej, gdy jest topliwy i po upieczeniu ciągnący. Gyros piecze się na specjalnym, obrotowym ruszcie. Piecze się on od zewnątrz do wewnątrz. Gdy jest gotowe, odkrajane jest specjalnym nożem na niewielkie kawałki. Ponieważ baranina jest drogim mięsem, coraz więcej restauracji stosuje mięso drobiowe. W domowych warunkach również można przyrządzić smaczny gyros, chociaż różni się sporo od przyrządzanego przez fachowców. Wystarczy zakupić odpowiednią ilość filetów z kurczaka, w domu dokładnie go umyć i osuszyć następnie filet trzeba pokroić w dość cienkie paski, aby mógł szybko się usmażyć. Pokrojone mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Najlepiej, gdy patelnia jest teflonowa, ponieważ mięso nie przywiera do niej i nie pali się tak szybko. Smażące się mięso posypujemy dosyć obficie przyprawą do grosa. Jest ona powszechnie dostępna w sklepach. Smażenie nie zajmie dużo czasu. Maksymalnie będzie to 10 minut. Usmażony gyros wykładamy na talerze. Wyśmienitym dodatkiem są frytki i surówka. Mięso można polać kupionym lub przyrządzonym sosem: może być ostry lub łagodny, w zależności od upodobań.

» Kategoria: Gotowanie, Przystawki » Tagi: gyros, pizza, pizzeria, pub, restauracja, włochy

Sałatka i szarlotka

29 stycznia 2013

Sałatka i szarlotka Sałatka owocowa jak nazwa mówi składa się głownie z owoców. Niewątpliwa zaleta tego typu sałatek jest ich duża zawartość witamin oraz to ze nie posiadają pustych kalorii, czyli nie odkładają się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowe. Owoce są lekko strawne i powodują ze mamy więcej zapału do pracy, dodają nam witamin. Do sałatki tego typu najlepiej nadają się owoce twarde, które można łatwo rozdrobnić. Sałatka taka bazuje przede wszystkim na bananach, pomarańczach, gruszce. Niewskazany jest jedynie owoc typu kiwi, który szybko z konsystencji stałej przechodzi w płynna. Do sałatki owocowej stosuje się owoce według gustu smakowego. Można do nich dodawać również odrobinę jogurtu naturalnego, który jest również zdrowy, ma on właściwości wiążące, dlatego bez problemu łączy wszystkie składniki ze sobą. Sałatka taka ma wtedy formę jogurtu. Sałatki są niezwykle zdrowe, dlatego można je jadać między posiłkami lub typowo na deser. Zawsze przygotowując ja należy odpowiednio łączyć owoce i je prawidłowo oczyszczać. Jest to rozdaj ciasta kruchego z lodami. Szarlotka z lodami najczęściej pojawia się w karcie menu jako deser. Jak sama nazwa głosi składa się z szarlotki, czyli placuszka i lodów? Szarlotka to inaczej ciasto z jabłkami. Aby ja przygotować należy najpierw upiec spód ciasta, następnie nałożyć na niego masę wykonana z jabłek, do masy takiej dodaje się cynamon. Jest to rodzaj przyprawy, która nadaje odpowiedni smak i aromat jabłkom. Po upieczeniu szarlotki można posypać ją cukrem pudrem, czyli zmielonym cukrem kryształem. Szarlotkę serwuje się na talerzykach deserowych. Cechą charakterystyczna tego deseru są dwie przeciwstawne temperatury, mianowicie szarlotka musi być gorąca a lody są zimne, dlatego trzeba je szybko jeść alby nie roztopiły się. Całość deseru polana jest warstwa bitej śmietany i posypki czekoladowej. Deser tego typu można również przygotować samemu w domu, nie jest to zajęcie pracochłonne. Do jego wykonania można posłużyć się już gotowymi lodami z pojemników lub wykonać je samodzielnie z proszku.

» Kategoria: Desery, Przystawki » Tagi: owocowa, sałatka, szarlotka, warzywna

Bigos

7 stycznia 2013

Bigos Potrawa zasługująca by wspomnieć o niej w kilku słowach. Gości na stołach w każdym polskim domu. Wyśmienite danie niemalże na każdą okazję. Składa się z kapusty , suszonych grzybów , mięsa. Potrawa ma bardzo wiele odmian , związanych z regionalną kulturowością i różnorodnością pochodzenia miejscowej ludności. Wszędzie jednak ma swoją gęsta konsystencję i wydzielać charakterystyczną woń( całkowicie aromatyczną i kusząca do spróbowania). O bigosie jest wzmianka w największej polskiej epopei narodowej czyli „Panu Tadeuszu”. Każdy kto choć raz spróbował tej potrawy pragnie kiedyś znowu to uczynić. Jest to potrawa ceniona również przez inne narodowości i każdy obcokrajowiec chce jej spróbować bo to jeden z symboli naszej kuchni. We wszystkim jednak należy pamiętać o umiarze gdyż jak mówi polskie przysłowie ” co za dużo to niezdrowo”. Jest to potrawa ciężkostrawna aczkolwiek pożywna i dobra dla kogoś kto pragnie nabrać wielu sił do działania. To element polskiej kultury , który należy szanować.

» Kategoria: Gotowanie, Przystawki » Tagi: bigos, grzyby, kapusta, polska, potrawa

Sałatki i napoje

28 grudnia 2012

Sałatki i napoje W przypadku przyrządzania sałatek duże pole do popisu daje wyobraźnia. Większość dodatków można łączyć dowolnie w różne zestawy. W większości sałatek podstawą jest kapusta, sałata pekińska czy zielona sałata, jednak nie jest to regułą. W wielu sałatkach podstawowym składnikiem jest ryż lub makaron ryżowy. Interesującym zestawieniem jest sałatka na bazie ugotowanego, sypkiego ryżu, z dodatkiem kawałków wędzonego kurczaka. Dodaje się do tego także kukurydze oraz paprykę i doprawia do smaku. Ciekawymi zestawami są owocowe sałatki. Przyciągają oko konsumenta, gdyż są bardzo kolorowe i apetycznie wyglądają. Do tego są bardzo zdrowe. W zasadzie większość sałatek należy do zdrowej żywności. Jedynie nieumiejętne łączenie składników lub dodawanie nieodpowiednich sosów może obniżyć wartość. Nie należy mylić sałatek z surówkami. Te ostatnie są zestawem warzyw, podawanymi, jako dodatek do obiadów. Oczywiście i surówki są bardzo zdrowe i smaczne, dostarczając do organizmu potrzebne składniki i witaminy w naturalnej postaci. Rynek oferuje cała gamę napoi, różnego typu. Jako zimnego napoju, lekarze zalecają wodę mineralną niegazowaną oraz soki, najlepiej wyciskane ze świeżych owoców. Woda mineralna wyrównuj niedobór płynów w organizmie, nie powodując żadnych skutków ubocznych. Posiada także różne składniki mineralne, jakie potrzebuje nasz organizm. Zaleca się spożywanie około dwóch litrów płynu dziennie dla prawidłowego procesu metabolizmu organizmu. Do używek z napoi gorących należy kawa oraz herbata. Herbata zawiera teinę, a kawa kofeinę. Obydwa te składniki, spożywane w nadmiernych ilościach wywołują pobudzenie organizmu. Mówi się, że kawa podnosi ciśnienie tętnicze i powinni pić ją osoby z niskim ciśnieniem. Jest to jedynie częściowo prawda. Owszem, kawa podnosi ciśnienie, ale jest to krótkotrwały proces. Jedynie tak się utarło, że to świetny środek dla niskociśnieniowców. Należy także ostrożnie obchodzić się z napojami, zawierającymi alkohol. Spożywane w nadmiernych ilościach, mogą doprowadzić do choroby alkoholowej, spustoszenia wątroby oraz chorób serca.

» Kategoria: Desery, Przystawki » Tagi: napój, pić, pragnienie, sałatka, ugasić

Następna strona »

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.