Archiwum kategorii 'Gotowanie'

Gotowanie

12 marca 2013

Gotowanie Czy gotowanie może być naprawdę przyjemne? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo łatwa, pod warunkiem, że osoby, jakie lubią gotować się tym zajmują. Praca w kuchni szybko się nudzi gospodynią domowym, jakim nie udało się nigdy zrealizować swoich najbardziej skrytych planów. Jak się okazuje nie każdy ma możliwość uprawiania sztuki kulinarnej w momencie, w jakim tego bardzo chce. Czasami nie pozwala nam na to praca, jednakże trzeba się niekiedy odsunąć od codziennych obowiązków, aby zasmakować wykwintnych dań, jakie są wyczynami naszych rąk. Gotowanie staje się prawdziwą przyjemnością, gdy przygotowujemy kolację dla swojej połówki, a także wtedy, kiedy zdecydowanie wiele czasu poświęcamy na przystrajanie poszczególnych dań. Jak się okazuje gotować nie potrafi każdy. Jedni wolą zdecydowanie odwiedzać wszelakie restauracje, w jakich szukają dań na każdą okazję. Jednak każdy powinien umieć ugotować sobie coś prostego, jakieś danie, które pozwoli im na bycie osobom niezależną od innych. Proste dania nie wymagają specjalnego angażu, a także umiejętności. Z tych korzysta się dokładnie wtedy, kiedy gotuje się na bale, czy przyjęcia. W kuchniach, jakie przedstawianie są w telewizyjnych programach, mamy okazję zobaczyć, że nawet banalnie proste danie, można przygotować w ciekawy sposób, w jakim biorą udział tylko drobne niedrogie dodatki. Cenowo obiady są diametralnie różne. Na jedne wydajemy duże, na inne zdecydowanie mniejsze pieniądze, a wszystko zależne jest od jakości składników i sklepów.

» Kategoria: Gotowanie » Tagi: dania, gotowanie, pieczenie, przyżądzanie, smażenie

Zatrzymywanie świeżości czekolady

6 marca 2013

Zatrzymywanie świeżości czekolady Aromat, zapach są ulotne, więc jeśli nieopatrznie zostawiamy czekoladę lub kakao nieodpowiednio zamknięte – stracimy je na zawsze. Na dodatek skawali nam się i nasza wspaniała np. pitna czekolada zamieni się w nierozpuszczalną brunatną bryłkę. Pamiętajmy, by wyroby czekoladowe przechowywać w naczyniach szczelnych, suchych i w pokojach (?) o stałej temperaturze: 16 – 18 stopni. Jeśli będzie za ciepło, zacznie się na jej powierzchnię wydobywać masło kakaowe, które po schłodzeniu, pozostawi na powierzchni białawy osad. Wilgoć spowoduje rozpuszczenie się cukru, który skrystalizowany na powierzchni, również pozostawi białawy i nieapetyczny osad. Na szczęście nie popsuje to nam jej smaku! Czekoladę w optymalnych warunkach możemy chomikować nawet przez 3 lata! Najbardziej nadaje się do tego czekolada tzw. deserowa lub z nadzieniem alkoholu. Wiadomo – alkohol konserwuje. Jak kupujemy sobie zapas czekoladek, to spójrzmy na datę ważności do spożycia, a otrzymamy przydatną informację o czasie, jak długo nasz skarb zachowa swoje wyjątkowe smaki i aromaty. Spodziewać się należy, że na dużo dłużej. Co może oznaczać, że ta data przydatności do spożycia nie musi być ściśle przestrzegana.

» Kategoria: Czekolada, Degustacja, Gotowanie » Tagi: aromat, świeżość, ulotność, zamknięcie, zapach, zatrzymać

Ryba z frytkami

2 marca 2013

Ryba z frytkami Składnikiem tej potrawy to nic innego jak smażona ryba , która najczęściej jest dorszem lub łupaczem w cieście bądź bułce tartej. Dodatkowo jest ona skrapiana octem słodowym. Oczywiście wszystko podaje się jeszcze z frytkami. Historia sięga połowy dziewiętnastego wieku gdy zmniejszyły się koszty transportu co wpłynęło pozytywnie na ceny ryb i spopularyzowało te danie wśród nie najbogatszych warstw społecznych. Robotnicy często w przerwie od pracy jedli to danie na gazecie gdy otrzymywali je w postaci zawiniętej gazety. Danie popularne jest również we wszystkich angielskich dominiach i koloniach angielskich , które podchwyciły tę tradycję. Każdy kto choć raz przebywał w Zjednoczonym Królestwie jadł to charakterystyczne danie. Można je zaliczyć do kategorii fast-foodów , które są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nawet w Polsce mamy pokłosie tej potrawy , która w pewnym sensie jest odzwierciedleniem ( a może dokładnie na odwrót?) tej angielskiej ryby z frytkami. Na pewno każdy bez trudu znajdzie bar z tym daniem.

» Kategoria: Gotowanie » Tagi: frytki, krojenie, lowić, ryba, smażenie, wedka, ziemniaki

Pyszna pizza i gyros

22 lutego 2013

Pyszna pizza i gyros Aby pizza była smaczna, należy piec ją w odpowiednim piecu. Bardzo ważna jest także umiejętność przygotowania dobrego ciasta. W domowych warunkach dużo trudniej jest przygotować dobrą pizzę, chyba, że ktoś zna tajniki przyrządzenia dobrego ciasta. Spodem pizzy jest ciasto drożdżowe. W sklepach dostępne są gotowe spody, na których wystarczy jedynie ułożyć ulubione dodatki i wsadzić do piekarnika. Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne robienie drożdżowego ciasta na pizzę, powinniśmy starać się, aby nie było ono za grube po upieczeniu. Aby było ono smaczniejsze, do mąki warto dodać samej przyprawy oregano lub przyprawę do pizzy i trochę soli. Spód ciasta warto posmarować pastą pomidorową, keczupem lub innym sosem, jaki sobie zażyczymy. Jeżeli zdecydujemy się na pieczarki, układamy je na surowo, ale oczyszczone. Dodatki do pizzy dodajemy według własnego upodobania. Jednego jednak nie może zabraknąć w żadnej pizzy: składnikiem tym jest ser. Najlepiej, gdy jest topliwy i po upieczeniu ciągnący. Gyros piecze się na specjalnym, obrotowym ruszcie. Piecze się on od zewnątrz do wewnątrz. Gdy jest gotowe, odkrajane jest specjalnym nożem na niewielkie kawałki. Ponieważ baranina jest drogim mięsem, coraz więcej restauracji stosuje mięso drobiowe. W domowych warunkach również można przyrządzić smaczny gyros, chociaż różni się sporo od przyrządzanego przez fachowców. Wystarczy zakupić odpowiednią ilość filetów z kurczaka, w domu dokładnie go umyć i osuszyć następnie filet trzeba pokroić w dość cienkie paski, aby mógł szybko się usmażyć. Pokrojone mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Najlepiej, gdy patelnia jest teflonowa, ponieważ mięso nie przywiera do niej i nie pali się tak szybko. Smażące się mięso posypujemy dosyć obficie przyprawą do grosa. Jest ona powszechnie dostępna w sklepach. Smażenie nie zajmie dużo czasu. Maksymalnie będzie to 10 minut. Usmażony gyros wykładamy na talerze. Wyśmienitym dodatkiem są frytki i surówka. Mięso można polać kupionym lub przyrządzonym sosem: może być ostry lub łagodny, w zależności od upodobań.

» Kategoria: Gotowanie, Przystawki » Tagi: gyros, pizza, pizzeria, pub, restauracja, włochy

Następna strona »

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.