Archiwum kategorii 'Desery'

Cukierki

1 marca 2013

Cukierki To rozdaj słodyczy o twardej konsystencji. Cukierki mogą być różne w zależności od tego, z jakiej masy zostały wykonane. Cukierki dzielą się na dwie podstawowe grupy na cukierki owocowe i czekoladowe. Cukierki czekoladowe jak sama nazwa mów wykonane są w całości z czekolady. Zawierają one dużo węglowodanów, tłuszczów Cukierki czekoladowe dostarczają węglowodanów a owocowe witamin gdyż zawierają soki owocowe. Cukierki są bardzo często stosowane, jaki podwieczorek lub między posiłkami. Cukierki czekoladowe różnią się od owocowych również konsystencją, te pierwsze maja miękką konsystencje za to owocowe cukierki są bardzo twarde. Oprócz tych dwóch podstawowych grup istnieje jeszcze jedna grupa cukierków o działaniu leczniczym. Nalezą do niej wszystkie cukierki o nie słodkim smaku. Są one zazwyczaj miętowe lub eukaliptusowe. Ich funkcja jest typowo lecznicza na struny głosowe i gardło. Zaletą cukierków jest słodki smak ora za to, że można je zjadać w większej ilości. Są zazwyczaj pakowane po kilkanaście sztuk.

» Kategoria: Desery » Tagi: cukierek, dziecko, konsumpcja, owocowe, słodycz

Sernik na zimno

16 lutego 2013

Sernik na zimno Jest rodzajem ciasta mrożonego bardzo lubianego. Sernik na zimno kupuje się w sklepie podobnie jak to miało miejsce w przypadku lodów ma on sproszkowana konsystencje i również wymaga dodatku mleka. Proszek należy połączyć z mlekiem a następnie bardzo dokładnie wymieszać, czynność tą wykonuje się do momentu, kiedy masa nie zgęstnieje. Następnie należy wylać ją do formy tka zwanej tortownicy. Tortownica jest to niewielka foremka w kształcie okręgu, którą można regulować. Tak przygotowany sernik należy wstawić do lodówki w celu chłodzenia. Na wierz sernika można stosować przeróżne dodatki takie jak owoce lub galaretkę. Sernik ten jest produktem szybko psującym się, więc należy zjeść go jeszcze tego samego dnia po przygotowaniu. Zaleta tego typu deseru jest jedwabista konsystencja i wyjątkowy smak. Serniki na zimno są deserami serwowanym głównie w letnie dni. Tego typu desery cieszą się powodzeniem na uroczystościach rodzinnych, mogą być podawane bezpośrednio po obiedzie albo dopiero na podwieczorek. Bułka drożdżowa jest najbardziej rozpowszechnionym deserem. Bułki tego typu cieszą się największym powodzeniem w szkołach i przedszkolach. Bułki drożdżowe tak jak miało to miejsce w przypadku pączków, również wykonane są z ciasta drożdżowego. A więc do ich wykonania niezbędny jest rozczyn oraz mąka i jajka. Najlepsze walory smakowe maja jednak bułeczki wykonywane samodzielnie w domu. Są one oczywiście mniejszych rozmiarów, ale to przez to, że wykonywane są naturalnymi składnikami a nie substancjami czysto chemicznymi. Bułki domowe są zdrowsze i smaczniejsze. Po wykonaniu ciasta należy uformować właściwy kształt i rozpocząć nadziewanie. Bułki można nadziewać serem, makiem, jagodami oraz innymi owocami. Gdy mamy do czynienia z pora zimową stosuje się zamienniki owoców w postaci przetworów owocowych. Końcowa fazę stanowi pieczenie bułek, je w przeciwieństwie do pączków piecze się w piekarniku na rumiany kolor. Bułeczki takie są zdrowsze do pączków, ponieważ do ich wypieku nie stosuje się oleju lub tłuszczu zwierzęcego.

» Kategoria: Desery, Gotowanie » Tagi: lodówka, lody, masa, sernik, zamrozić, zimno

Tortilla i bliny

31 stycznia 2013

Tortilla i bliny W Hiszpanii , mając na myśli tortillę, dostajemy omlet w puszystym cieście z pokrojonymi w plastry ziemniakami jak również rybami , czasami mięsem. Istotnym elementem są warzywa i przyprawy. Hiszpańska tortilla ma wiele regionalnych odmian, charakterystycznych dla danego regionu. Dla Meksykanów tortilla to okrągły i płaski placek z mąki pszenicznej bądź kukurydzianej. Tortilla koniecznie należy spożywać ciepłą gdyż na zimno nabiera ona sztywnej konsystencji. Obecnie niektóre sieci barów szybkiej obsługi, sprowadziły tą potrawę do poziomu hamburgera, tymczasem bez wątpienia zasługuje na wyróżnienie. Potrawa jest poywna i godna polecenia każdemu , kto ma już dość jedzenia w fast-foodach. Jest na tyle związana z kulturą Hiszpanii , że została uwieczniona na kartach utworu o Don Kichocie. Tam mamy zamieszczony opis jej chłopskiej odmiany. Robienie tortilliw obecnym kształcie było możliwe dopiero w dobie odkryć geograficznych, gdyż wcześniej nie znano w Europie pszenicy. Wcześniej tortilla była ciastem z mąką , wodą i solą , obywało się też bez żadnych dodatków. Blin to rodzaj naleśnika zrobionego z mąki żytniej bądź gryczanej. Cienki, maksymalna średnica to dziesięć centymetrów. Blin przybrany jest kawałkami ryb , polany masłem bądź podany z bitą śmietaną. Do blinów pasuje doskonale czarny kawior i konfitury. Ryby dobre do blinów to wędzony łosoś , kawałki jesiotra i śledź w marynacie. Danie podawane w czasie ostatków , tu przed Wielkim Postem , związane z tradycjami przedchrześcijańskimi i obchodami równonocy pod koniec marca. Dopiero misjonarze przybywający by głosić nauki zamienili obchody w święto kończące Wielki Post. W Rosji bliny podaje się niemal na każdą okazję , zarówno w czasie styp i innych uroczystości a nawet matkom tuż po porodzie. Okrągły kształt w kształcie koła symbolizuje całość naszego życia. Ta potrawa każdemu , nawet największemu laikowi kulinarnemu kojarzy się z Rosją , jej burzliwą historią i obyczajowością. Każdy kto czytał jakąkolwiek powieść rosyjskiego autora , na pewno zauważył wzmiankę o blinach. Tak już pewnie pozostanie.

» Kategoria: Desery, Gotowanie » Tagi: bliny, ciasto, hiszpania, omlet, tortilla

Sałatka i szarlotka

29 stycznia 2013

Sałatka i szarlotka Sałatka owocowa jak nazwa mówi składa się głownie z owoców. Niewątpliwa zaleta tego typu sałatek jest ich duża zawartość witamin oraz to ze nie posiadają pustych kalorii, czyli nie odkładają się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowe. Owoce są lekko strawne i powodują ze mamy więcej zapału do pracy, dodają nam witamin. Do sałatki tego typu najlepiej nadają się owoce twarde, które można łatwo rozdrobnić. Sałatka taka bazuje przede wszystkim na bananach, pomarańczach, gruszce. Niewskazany jest jedynie owoc typu kiwi, który szybko z konsystencji stałej przechodzi w płynna. Do sałatki owocowej stosuje się owoce według gustu smakowego. Można do nich dodawać również odrobinę jogurtu naturalnego, który jest również zdrowy, ma on właściwości wiążące, dlatego bez problemu łączy wszystkie składniki ze sobą. Sałatka taka ma wtedy formę jogurtu. Sałatki są niezwykle zdrowe, dlatego można je jadać między posiłkami lub typowo na deser. Zawsze przygotowując ja należy odpowiednio łączyć owoce i je prawidłowo oczyszczać. Jest to rozdaj ciasta kruchego z lodami. Szarlotka z lodami najczęściej pojawia się w karcie menu jako deser. Jak sama nazwa głosi składa się z szarlotki, czyli placuszka i lodów? Szarlotka to inaczej ciasto z jabłkami. Aby ja przygotować należy najpierw upiec spód ciasta, następnie nałożyć na niego masę wykonana z jabłek, do masy takiej dodaje się cynamon. Jest to rodzaj przyprawy, która nadaje odpowiedni smak i aromat jabłkom. Po upieczeniu szarlotki można posypać ją cukrem pudrem, czyli zmielonym cukrem kryształem. Szarlotkę serwuje się na talerzykach deserowych. Cechą charakterystyczna tego deseru są dwie przeciwstawne temperatury, mianowicie szarlotka musi być gorąca a lody są zimne, dlatego trzeba je szybko jeść alby nie roztopiły się. Całość deseru polana jest warstwa bitej śmietany i posypki czekoladowej. Deser tego typu można również przygotować samemu w domu, nie jest to zajęcie pracochłonne. Do jego wykonania można posłużyć się już gotowymi lodami z pojemników lub wykonać je samodzielnie z proszku.

» Kategoria: Desery, Przystawki » Tagi: owocowa, sałatka, szarlotka, warzywna

Następna strona »

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.