Tortilla i bliny

31 stycznia 2013

Tortilla i bliny W Hiszpanii , mając na myśli tortillę, dostajemy omlet w puszystym cieście z pokrojonymi w plastry ziemniakami jak również rybami , czasami mięsem. Istotnym elementem są warzywa i przyprawy. Hiszpańska tortilla ma wiele regionalnych odmian, charakterystycznych dla danego regionu. Dla Meksykanów tortilla to okrągły i płaski placek z mąki pszenicznej bądź kukurydzianej. Tortilla koniecznie należy spożywać ciepłą gdyż na zimno nabiera ona sztywnej konsystencji. Obecnie niektóre sieci barów szybkiej obsługi, sprowadziły tą potrawę do poziomu hamburgera, tymczasem bez wątpienia zasługuje na wyróżnienie. Potrawa jest poywna i godna polecenia każdemu , kto ma już dość jedzenia w fast-foodach. Jest na tyle związana z kulturą Hiszpanii , że została uwieczniona na kartach utworu o Don Kichocie. Tam mamy zamieszczony opis jej chłopskiej odmiany. Robienie tortilliw obecnym kształcie było możliwe dopiero w dobie odkryć geograficznych, gdyż wcześniej nie znano w Europie pszenicy. Wcześniej tortilla była ciastem z mąką , wodą i solą , obywało się też bez żadnych dodatków. Blin to rodzaj naleśnika zrobionego z mąki żytniej bądź gryczanej. Cienki, maksymalna średnica to dziesięć centymetrów. Blin przybrany jest kawałkami ryb , polany masłem bądź podany z bitą śmietaną. Do blinów pasuje doskonale czarny kawior i konfitury. Ryby dobre do blinów to wędzony łosoś , kawałki jesiotra i śledź w marynacie. Danie podawane w czasie ostatków , tu przed Wielkim Postem , związane z tradycjami przedchrześcijańskimi i obchodami równonocy pod koniec marca. Dopiero misjonarze przybywający by głosić nauki zamienili obchody w święto kończące Wielki Post. W Rosji bliny podaje się niemal na każdą okazję , zarówno w czasie styp i innych uroczystości a nawet matkom tuż po porodzie. Okrągły kształt w kształcie koła symbolizuje całość naszego życia. Ta potrawa każdemu , nawet największemu laikowi kulinarnemu kojarzy się z Rosją , jej burzliwą historią i obyczajowością. Każdy kto czytał jakąkolwiek powieść rosyjskiego autora , na pewno zauważył wzmiankę o blinach. Tak już pewnie pozostanie.

» Kategoria: Desery, Gotowanie » Tagi: bliny, ciasto, hiszpania, omlet, tortilla

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.