Tort i ciastka

17 stycznia 2013

Tort i ciastka Torty piecze się na urodziny lub inne specjalne okazje, ale można je również serwować na deser. Torty serwuje się zawsze na paterze, czyli długim podstaw ku szklanym, który pięknie komponuje się na stole. W restauracjach stosuje się oczywiście mniejsze talerzyki, czyli deserowe. Torty tak jak inne ciast konsumuje się za pomocą łyżeczek jednak bardziej stosowne jest używanie do tego celu małych widelczyków do ciasta. Ciasto tortowe składa się z biszkoptu, który stanowi jego podstawę i mas. Biszkopt jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, należy podzielić go na kila części, aby móc go później przekładać masami. Masa taka to nic innego jak słodki krem. Torty oprócz mas można tez przekładać dżemami oraz konfiturami. Całość tortu pokrywa się jedna masa w zależności, jaki to ma być tort, jeśli czekoladowy zalewa się go masa czekoladową. Na wierzch tortu zawsze stosuje się różnego rodzaju dekoracje w postaci kandyzowanych owoców, bez lub lukrowanych figurek. Do tortów zawsze podaje się kawę lub herbatę.Ciasta są powszechnie lubiane przez wszystkich przez osoby starsze i dzieci, są także często serwowane na deser.. Ciastko jest mieszanka ciasta kruchego, które może być wzbogacone o składniki dodatkowe. Do dodatków stosowanych przy produkcji ciastek zaliczamy rodzynki, orzechy. Ciastka dostarczają organizmowi ludzkiemu duże pokłady energii, ponieważ zawierają węglowodany oprócz tego są bogate w tłuszcze ora substancje smakowe. Większość słodyczy jest wzbogacana o sztuczne preparaty barwiące oraz utrwalające. Ciasta można kupić w sklepie albo wykonać samemu. Domowe ciasta różnią się niestety od kupnych smakiem oraz tym ze znacznie szybciej ulęgają zestarzeniu. Wszystko to za sprawa tego ze nie dodaje się do nich sztucznych substancji utrwalających oraz domowe ciasteczka nie są hermetycznie zamykane tka jak ma to miejsce w przypadku ciastek kupnych. Ciasteczka mogą mieć różna konsystencję, od tych typowo kruchych aż po te miękkie wykonane z masy piernikowej. Ciasta dostarczają dużo węglowodanów, co za tym idzie energii, ale tez mnóstwo kalorii.

» Kategoria: Degustacja, Desery, Gotowanie » Tagi: bal, ciastko, przekąska, smietana, tort, urodziny

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.