Sernik na zimno

16 lutego 2013

Sernik na zimno Jest rodzajem ciasta mrożonego bardzo lubianego. Sernik na zimno kupuje się w sklepie podobnie jak to miało miejsce w przypadku lodów ma on sproszkowana konsystencje i również wymaga dodatku mleka. Proszek należy połączyć z mlekiem a następnie bardzo dokładnie wymieszać, czynność tą wykonuje się do momentu, kiedy masa nie zgęstnieje. Następnie należy wylać ją do formy tka zwanej tortownicy. Tortownica jest to niewielka foremka w kształcie okręgu, którą można regulować. Tak przygotowany sernik należy wstawić do lodówki w celu chłodzenia. Na wierz sernika można stosować przeróżne dodatki takie jak owoce lub galaretkę. Sernik ten jest produktem szybko psującym się, więc należy zjeść go jeszcze tego samego dnia po przygotowaniu. Zaleta tego typu deseru jest jedwabista konsystencja i wyjątkowy smak. Serniki na zimno są deserami serwowanym głównie w letnie dni. Tego typu desery cieszą się powodzeniem na uroczystościach rodzinnych, mogą być podawane bezpośrednio po obiedzie albo dopiero na podwieczorek. Bułka drożdżowa jest najbardziej rozpowszechnionym deserem. Bułki tego typu cieszą się największym powodzeniem w szkołach i przedszkolach. Bułki drożdżowe tak jak miało to miejsce w przypadku pączków, również wykonane są z ciasta drożdżowego. A więc do ich wykonania niezbędny jest rozczyn oraz mąka i jajka. Najlepsze walory smakowe maja jednak bułeczki wykonywane samodzielnie w domu. Są one oczywiście mniejszych rozmiarów, ale to przez to, że wykonywane są naturalnymi składnikami a nie substancjami czysto chemicznymi. Bułki domowe są zdrowsze i smaczniejsze. Po wykonaniu ciasta należy uformować właściwy kształt i rozpocząć nadziewanie. Bułki można nadziewać serem, makiem, jagodami oraz innymi owocami. Gdy mamy do czynienia z pora zimową stosuje się zamienniki owoców w postaci przetworów owocowych. Końcowa fazę stanowi pieczenie bułek, je w przeciwieństwie do pączków piecze się w piekarniku na rumiany kolor. Bułeczki takie są zdrowsze do pączków, ponieważ do ich wypieku nie stosuje się oleju lub tłuszczu zwierzęcego.

» Kategoria: Desery, Gotowanie » Tagi: lodówka, lody, masa, sernik, zamrozić, zimno

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.