Sałatki i napoje

28 grudnia 2012

Sałatki i napoje W przypadku przyrządzania sałatek duże pole do popisu daje wyobraźnia. Większość dodatków można łączyć dowolnie w różne zestawy. W większości sałatek podstawą jest kapusta, sałata pekińska czy zielona sałata, jednak nie jest to regułą. W wielu sałatkach podstawowym składnikiem jest ryż lub makaron ryżowy. Interesującym zestawieniem jest sałatka na bazie ugotowanego, sypkiego ryżu, z dodatkiem kawałków wędzonego kurczaka. Dodaje się do tego także kukurydze oraz paprykę i doprawia do smaku. Ciekawymi zestawami są owocowe sałatki. Przyciągają oko konsumenta, gdyż są bardzo kolorowe i apetycznie wyglądają. Do tego są bardzo zdrowe. W zasadzie większość sałatek należy do zdrowej żywności. Jedynie nieumiejętne łączenie składników lub dodawanie nieodpowiednich sosów może obniżyć wartość. Nie należy mylić sałatek z surówkami. Te ostatnie są zestawem warzyw, podawanymi, jako dodatek do obiadów. Oczywiście i surówki są bardzo zdrowe i smaczne, dostarczając do organizmu potrzebne składniki i witaminy w naturalnej postaci. Rynek oferuje cała gamę napoi, różnego typu. Jako zimnego napoju, lekarze zalecają wodę mineralną niegazowaną oraz soki, najlepiej wyciskane ze świeżych owoców. Woda mineralna wyrównuj niedobór płynów w organizmie, nie powodując żadnych skutków ubocznych. Posiada także różne składniki mineralne, jakie potrzebuje nasz organizm. Zaleca się spożywanie około dwóch litrów płynu dziennie dla prawidłowego procesu metabolizmu organizmu. Do używek z napoi gorących należy kawa oraz herbata. Herbata zawiera teinę, a kawa kofeinę. Obydwa te składniki, spożywane w nadmiernych ilościach wywołują pobudzenie organizmu. Mówi się, że kawa podnosi ciśnienie tętnicze i powinni pić ją osoby z niskim ciśnieniem. Jest to jedynie częściowo prawda. Owszem, kawa podnosi ciśnienie, ale jest to krótkotrwały proces. Jedynie tak się utarło, że to świetny środek dla niskociśnieniowców. Należy także ostrożnie obchodzić się z napojami, zawierającymi alkohol. Spożywane w nadmiernych ilościach, mogą doprowadzić do choroby alkoholowej, spustoszenia wątroby oraz chorób serca.

» Kategoria: Desery, Przystawki » Tagi: napój, pić, pragnienie, sałatka, ugasić

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. Gastrosilesia.pl

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.