Sałatka i szarlotka

29 stycznia 2013

Sałatka i szarlotka Sałatka owocowa jak nazwa mówi składa się głownie z owoców. Niewątpliwa zaleta tego typu sałatek jest ich duża zawartość witamin oraz to ze nie posiadają pustych kalorii, czyli nie odkładają się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowe. Owoce są lekko strawne i powodują ze mamy więcej zapału do pracy, dodają nam witamin. Do sałatki tego typu najlepiej nadają się owoce twarde, które można łatwo rozdrobnić. Sałatka taka bazuje przede wszystkim na bananach, pomarańczach, gruszce. Niewskazany jest jedynie owoc typu kiwi, który szybko z konsystencji stałej przechodzi w płynna. Do sałatki owocowej stosuje się owoce według gustu smakowego. Można do nich dodawać również odrobinę jogurtu naturalnego, który jest również zdrowy, ma on właściwości wiążące, dlatego bez problemu łączy wszystkie składniki ze sobą. Sałatka taka ma wtedy formę jogurtu. Sałatki są niezwykle zdrowe, dlatego można je jadać między posiłkami lub typowo na deser. Zawsze przygotowując ja należy odpowiednio łączyć owoce i je prawidłowo oczyszczać. Jest to rozdaj ciasta kruchego z lodami. Szarlotka z lodami najczęściej pojawia się w karcie menu jako deser. Jak sama nazwa głosi składa się z szarlotki, czyli placuszka i lodów? Szarlotka to inaczej ciasto z jabłkami. Aby ja przygotować należy najpierw upiec spód ciasta, następnie nałożyć na niego masę wykonana z jabłek, do masy takiej dodaje się cynamon. Jest to rodzaj przyprawy, która nadaje odpowiedni smak i aromat jabłkom. Po upieczeniu szarlotki można posypać ją cukrem pudrem, czyli zmielonym cukrem kryształem. Szarlotkę serwuje się na talerzykach deserowych. Cechą charakterystyczna tego deseru są dwie przeciwstawne temperatury, mianowicie szarlotka musi być gorąca a lody są zimne, dlatego trzeba je szybko jeść alby nie roztopiły się. Całość deseru polana jest warstwa bitej śmietany i posypki czekoladowej. Deser tego typu można również przygotować samemu w domu, nie jest to zajęcie pracochłonne. Do jego wykonania można posłużyć się już gotowymi lodami z pojemników lub wykonać je samodzielnie z proszku.

» Kategoria: Desery, Przystawki » Tagi: owocowa, sałatka, szarlotka, warzywna

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. czekolady bezglutenowe brytfanna żeliwna warnik

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti. kasztany jadalne