Ryba z frytkami

2 marca 2013

Ryba z frytkami Składnikiem tej potrawy to nic innego jak smażona ryba , która najczęściej jest dorszem lub łupaczem w cieście bądź bułce tartej. Dodatkowo jest ona skrapiana octem słodowym. Oczywiście wszystko podaje się jeszcze z frytkami. Historia sięga połowy dziewiętnastego wieku gdy zmniejszyły się koszty transportu co wpłynęło pozytywnie na ceny ryb i spopularyzowało te danie wśród nie najbogatszych warstw społecznych. Robotnicy często w przerwie od pracy jedli to danie na gazecie gdy otrzymywali je w postaci zawiniętej gazety. Danie popularne jest również we wszystkich angielskich dominiach i koloniach angielskich , które podchwyciły tę tradycję. Każdy kto choć raz przebywał w Zjednoczonym Królestwie jadł to charakterystyczne danie. Można je zaliczyć do kategorii fast-foodów , które są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nawet w Polsce mamy pokłosie tej potrawy , która w pewnym sensie jest odzwierciedleniem ( a może dokładnie na odwrót?) tej angielskiej ryby z frytkami. Na pewno każdy bez trudu znajdzie bar z tym daniem.

» Kategoria: Gotowanie » Tagi: frytki, krojenie, lowić, ryba, smażenie, wedka, ziemniaki

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. firma cateringowa warszawa gold-catering.pl dostawcy silników elektrycznych w Polsce

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.