Pyszna pizza i gyros

22 lutego 2013

Pyszna pizza i gyros Aby pizza była smaczna, należy piec ją w odpowiednim piecu. Bardzo ważna jest także umiejętność przygotowania dobrego ciasta. W domowych warunkach dużo trudniej jest przygotować dobrą pizzę, chyba, że ktoś zna tajniki przyrządzenia dobrego ciasta. Spodem pizzy jest ciasto drożdżowe. W sklepach dostępne są gotowe spody, na których wystarczy jedynie ułożyć ulubione dodatki i wsadzić do piekarnika. Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne robienie drożdżowego ciasta na pizzę, powinniśmy starać się, aby nie było ono za grube po upieczeniu. Aby było ono smaczniejsze, do mąki warto dodać samej przyprawy oregano lub przyprawę do pizzy i trochę soli. Spód ciasta warto posmarować pastą pomidorową, keczupem lub innym sosem, jaki sobie zażyczymy. Jeżeli zdecydujemy się na pieczarki, układamy je na surowo, ale oczyszczone. Dodatki do pizzy dodajemy według własnego upodobania. Jednego jednak nie może zabraknąć w żadnej pizzy: składnikiem tym jest ser. Najlepiej, gdy jest topliwy i po upieczeniu ciągnący. Gyros piecze się na specjalnym, obrotowym ruszcie. Piecze się on od zewnątrz do wewnątrz. Gdy jest gotowe, odkrajane jest specjalnym nożem na niewielkie kawałki. Ponieważ baranina jest drogim mięsem, coraz więcej restauracji stosuje mięso drobiowe. W domowych warunkach również można przyrządzić smaczny gyros, chociaż różni się sporo od przyrządzanego przez fachowców. Wystarczy zakupić odpowiednią ilość filetów z kurczaka, w domu dokładnie go umyć i osuszyć następnie filet trzeba pokroić w dość cienkie paski, aby mógł szybko się usmażyć. Pokrojone mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Najlepiej, gdy patelnia jest teflonowa, ponieważ mięso nie przywiera do niej i nie pali się tak szybko. Smażące się mięso posypujemy dosyć obficie przyprawą do grosa. Jest ona powszechnie dostępna w sklepach. Smażenie nie zajmie dużo czasu. Maksymalnie będzie to 10 minut. Usmażony gyros wykładamy na talerze. Wyśmienitym dodatkiem są frytki i surówka. Mięso można polać kupionym lub przyrządzonym sosem: może być ostry lub łagodny, w zależności od upodobań.

» Kategoria: Gotowanie, Przystawki » Tagi: gyros, pizza, pizzeria, pub, restauracja, włochy

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.