Pierogi

31 grudnia 2012

Pierogi Pierogi zostały sprowadzone do Europy przez Marco Polo wiele wieków temu. Charakterystyczny jest jego kształt wywodzący się z dawnych czasów. Wyróżniamy bardzo wiele odmian tej wyśmienitej potrawy- symbolu kuchni polskiej i niemalże elementu wielu innych wschodnioeuropejskich kuchni. Pierogi to nic innego jak mięso , owoce bądź jeszcze inne dodatki zawinięte w kształtne ciasto. Ciasto musi być odpowiednio uformowane. Pierogi można podawać niemalże na każdą okazję. Wyróżniamy pierogi ruskie ,jednak nie można sugerować się nazwą gdyż je się je w bardzo wielu krajach. Przygotowanie jest dziecinnie proste, pierożki należy wrzucić do posolonej , gotującej się wody na około pięć minut, podawać mona ze skwarkami bądź cebulą , zależy od indywidualnych gustów. Pierogi należą do bardzo ciężkostrawnych potraw dlatego należy nie zapominać o dawkowaniu sobie przyjemności jedzenia gdy obiad może się zakończyć w niektórych przypadkach nawet w miejscowym szpitalu. Pomimo tego warto jej spróbować bo są smaczne.

» Kategoria: Gotowanie » Tagi: kształt, Marco Polo, pierogi, pozywienie

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.