Niebezpieczne potrawy

9 stycznia 2013

Niebezpieczne potrawy Coraz bardziej rozpowszechniają się bary szybkiej obsługi, oferujące swoim klientom fast foody. Jedzenie tam oferowane należy raczej do tanich i smacznych, zyskało, zatem dużą popularność. Nie trzeba także poświęcić długiego czasu na oczekiwanie. Poprzez prowadzone na szeroką skalę badania, dietetycy uznali, że regularne spożywanie fast foodów powoduje nadwagę, a z czasem nawet otyłość. Jedna porcja hamburgera zawiera zdecydowanie za dużo kalorii niż potrzebne jest na jeden posiłek. Do potraw tych dodawane są także różne dodatki smakowe, powodujące coś w rodzaju uzależnienia. Dla udowodnienia szkodliwości fast foodów, pewien dziennikarz z USA przez 3 miesiąca żywił się wyłącznie takim jedzeniem. Po tym okresie przybrał na wadze 12 kg, odczuwał dolegliwości żołądkowe, ospałość, często pojawiało się nadmierne zmęczenie i drastyczny spadek kondycji fizycznej. Jeżeli ktoś lubi tego typu jedzenie, nie będzie ono szkodliwe, jeśli nie będzie spożywane w nadmiarze. W tym przypadku też potrzebny jest umiar i rozsądek.

» Kategoria: Desery » Tagi: fast food, kalorie, niebezpieczna, otyłość, potrawa, tanie

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.