Lody i budynie

21 grudnia 2012

Lody i budynie Lody są podstawowym deserem serwowanym w upalne dni. Lody podaje się najczęściej w szklanych pucharkach lub wafelkach. Aby przygotować lody najpierw należy pójść do sklepu to jest najprostsza wersja. W sklepie na półkach znajduje się duży wybór lodów. Lody takie są w postaci sproszkowanej. Ich niewątpliwa zaletą jest szybkość i łatwość wykonania. Lody takie dają także duże możliwości smakowe, można je ze sobą dowolnie łączyć i mieszać. Do lodów w proszku należy dodać płyn, będzie nim mleko albo woda, chociaż dla celów smakowych lepiej użyć tego pierwszego. Zawartość opakowania należy połączyć z mlekiem i dokładnie wymieszać. Najlepiej do tego rodzaju czynności służy robot kuchenny. Lody miksuje się a więc miesza na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. Mieszanie powoduje ich zgęstnienie. Następnie należy przelać je do odpowiednich pojemników i poddać procesowi schłodzenia. Do lodów najczęściej podaje się owoce oraz bita śmietanę, czyli podobnie jak w przypadku galaretek.Budyń serwuje się głównie na kolacje lub w formie podwieczorka. Budyń to deser, który podobnie jak lody w proszku można dostać w każdym sklepie. Aby go przygotować potrzebny będzie cukier oraz mleko. Budyń to deser sproszkowany, dlatego tez, aby uzyskać gładka konsystencję niezbędne będzie połączenie go z mlekiem. Mleko należy podzielić na dwie części, w jednej rozpuszcza się proszek z mlekiem, a druga część należy zagotować. Budyń jest to proszek, który zawiera składniki odżywcze, skrobie, cukry oraz barwniki… Budynie maja różne smaki od czekoladowego po malinowy wszystko zależy od tego, jakie substancje i barwniki posiada. Budyń stanowi najczęściej formę deseru, dlatego serwuje się go na podwieczorki. Budyń jest bardzo prostym deserem do przygotowania dodatkową jego zaleta jest szybkość przyrządzenia, gotuje się go tylko kilka minutek. O tym czy mleko jest zagotowane świadczy to, że unosi się do góry, wtedy jest to sygnał, aby dodać do niego resztę masy. Gotując należy energicznie mieszać, aby zapobiec powstawaniu grudek.

» Kategoria: Desery » Tagi: budynie, lody, ochłoda, wafelek, zimno

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti. wyciskarka do sokłw