Karpatka i pączki

9 marca 2013

Karpatka i pączki Kar patkę można serwować na deser w domku i w kawiarniach. Kar patka to rodzaj ciast z kremem. Ciasto to jest bardzo specyficzne, ponieważ jest to ciasto francuskie, a więc bardzo kruche. Aby wykonać kar patkę należy do mąki z proszkiem do pieczenia dodać mleko i całość zagotować, po ostudzeniu masy dodaje się, jaka w całości. Z tak przygotowanej masy wydziela się dwie części i obie należy upiec w piekarniku. Nie można zapomnieć, że ciasto kar patowe składa się również z masy kremowej, ta dostępna jest w każdym sklepie. Proszek ten należy wymieszać i zagotować w podobny sposób jak budyń, ma on również podobną konsystencję i kolor. Po ostudzeniu masy dodaje się do niej margarynę i wszystko dokładnie miesza. Tak przygotowana masę wylew się na ciasto i pozostawia do ostudzenia. Kar patka jest specyficznym ciastem, ponieważ ma niepowtarzalny wygląd, czyli fale, otrzymuje się je naturalnie, bo jest to ciasto francuskie. Ono pod wpływem temperatury nabiera takich kształtów.Pączek jest bardzo słodkim deserem, który co prawda dostarcza dużo węglowodanów, ale też mnóstwo pustych kalorii, które jest bardzo ciężko spalić. Aby spalić jednego pączka potrzebny jest godzinny spacer. Pączek ma tez swoje święto na tak zwany tłusty czwartek, kiedy to zjada się do całymi partiami. Pączek jest bardzo kaloryczny, ponieważ jest bardzo słodki i piecze się go w głębokim tłuszczu. Aby przygotować go w domu należy przyrządzić rozczyn, czyli drożdże, mleko i cukier, które się ze sobą łączy. Następnie do rozczynu dodaje się mąkę i jaja. Całość pozostawia się do wyrośnięcia, ponieważ jest to rodzaj ciasta drożdżowego. Po wyrośnięciu następuje formowanie kulek i nadziewanie masa. Mogą to być dżemy lub konfitury. W cukierniach można jeszcze spotkać pączki z budyniem lub ajerkoniakiem. Pączki smaży się na rumiany kolor i studzi. Polewać można je lukrem lub posypywać cukrem pudrem. Pączki są ciastem drożdżowym, dlatego można je jeść nawet po kilu dniach, bo nie tracą na świeżości.

» Kategoria: Degustacja » Tagi: czwartek, karpatka, pączki, pieczenie, placek, tłusty

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. chwilówki nowe chwilówki nowe chwilówki nowe bluzki 3 4 rękaw hurt SILVER-GLASS - producent kubków reklamowych

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.