Hamburger czy irlandzkie śniadanie?

11 stycznia 2013

Hamburger czy irlandzkie śniadanie? Hamburger to głównie kotlet mielony uformowany w okrągły usmażony placek , włożony w bułkę , do tego dodaje się różne dodatki takie jak sałatki czy keczup i musztarda. Przez wielu uznawany za symbol kuchni Stanów Zjednoczonych , spożywany jest w sieciach fast-foodów na całym świecie takich jak McDonalds czy KFC. Został wymyślony na początku dwudziestego wieku przez Amerykanina Fletcher’a Davisa. Nikt wtedy pewnie nie przypuszczał ,że stanie się on tak popularny , że dziennie będą go spożywać miliony konsumentów na całym świecie. Uznawana jest za najbardziej niezdrową przekąskę ze względu na ogromną ilość tłuszczów. Kotlet jest smażony na oleju. Obecnie prowadzi się kampanię by ograniczyć spożywanie hamburgerów , jednak sprawa jest bardzo trudna gdyż jest on niezwykle popularny. Kampania jest prowadzona w szkołach gdyż problem dotyczy szczególnie dzieci. Najstarsze bary szybkiej obsługi podające hamburgery znajdują się w Stanach Zjednoczonych w stanie Connecticut. Jednym słowem : umiar , umiar , umiar. Irlandzka rzecz podawana przedpołudniem ale także rano na zielonej wyspie. Nie różni się znacząco od typowego angielskiego śniadania. Składa się ze smażonych kiełbasek ( angielskie sausages), kilku plasterków bekonu( rashers), jajek sadzonych bądź jajecznicy. Podobieństwo do naszej kuchni można zauważyć w podawanej białej i czarnej kaszance ( white i black pudding). Oczywiście do tego pomidory oraz czarna kawa bądź mocna herbata. Bez wątpienia to śniadanko zapewnia ogromną porcję energii potrzebnej na cały pracowity dzień. Jest okropnie kaloryczne dlatego obecnie wielu Irlandczyków spożywa mocno okrojoną wersję w postaci po prostu płatków owsianych, również pożywnych a mniej obciążających układ krwionośny. Bardzo popularne jest też picie na śniadanie soków i koktajli owocowych , znacznie zdrowszych od mocnej kofeinowej kawy u mocnej angielskiej herbaty. Tego typu posiłek jest serwowany przy rodzaju zakwaterowania zwanego z angielskiego Bed& Breakfast. Nieodłączny element irlandzkiej kultury.

» Kategoria: Gotowanie » Tagi: hamburger, irlandzkie, keczup, kotlet, sałatka, sniadanie

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. syrop z bzu http://www.brief.pl/artykul,1233,friscopl_jak_koreanskie_tesco.html bemar

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.