Dom czy restauracja

6 grudnia 2012

Dom czy restauracja Rynek konsumpcji gastronomicznej daje nam możliwość wyboru miejsca spożywania posiłków. Możemy samodzielnie przyrządzić je w domu, kupić w sklepie gotowe do spożycia lub wybrać się do restauracji. Codzienne, tradycyjne obiady spożywamy najczęściej w domu, ugotowane samodzielnie. Nie każdą jednak potrawę jesteśmy w stanie przyrządzić samodzielnie. Przeszkodą może być brak odpowiednich przypraw, naczyń do gotowania lub smażenia. Nie wszystko także da się upiec w domowym piekarniku. Jesteśmy jedna w stanie przyrządzić potrawy bardzo zbliżone wyglądem i smakiem do podawanych w restauracjach. Jeżeli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, to przyrządzenie wymyślnej potrawy sprawia mu ogromną przyjemność. Jest jednak wiele osób, które albo z braku czasu, albo z wygodnictwa wolą zjeść poza domem. Na pewno zajmuje to znacznie mniej czasu, niż domowa krzątanina w kuchni, ale niezaprzeczalnie jest zdecydowanie mniej ekonomiczne wyjście. Chociaż miło jest wyjść z domu od czasu do czasu na kolację spędzoną z kimś bliskim.

» Kategoria: Przystawki » Tagi: dom, jedzenie, obiad, pieniadze, restauracja, spozywanie

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.