Desery

25 listopada 2012

Desery Desery są słodyczami, które najczęściej jemy po obiedzie, czyli głównym posiłku dnia albo na podwieczorek. Desery charakteryzują się tym żem maja zawsze słodki smak. Desery można sporządzać samemu w domu lub korzystać z gotowych już wersji. Desery mogą mieć różną konsystencje od ciekłej po typowo stałą. Ciekłą konsystencję ma na przykład kompot, który najczęściej podawany jest do obiadu w formie płynnej, czyli do picia. Desery mogą występować z przeróżnymi dodatkami, najczęściej stosuje się do nich polewy owocowe, owoce lub bitą śmietanę. Większość deserów jest dostępna w sklepach i alby je uzyskać należy dodać do nich na przykład wodę tak ja ma to miejsce w przypadku galaretki. Desery SA bardzo smaczne, ale jednocześnie bardzo kaloryczne, dlatego należy spożywać je w małych ilościach. Desery składają się w większości z węglowodanów oraz pustych kalorii, nasz organizm nie jest w stanie spalić całości, dlatego kalorie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą deserów oprócz smaku jest wysoka dawka energetyczna. Galaretki można serwować na każda okazję, alby je przygotować niezbędne są owoce. Owoce należy zalać wodą i gotować aż do momentu ich rozmiękczenia, następnie, aby nadąć galarecie odpowiedniej konsystencji należy posłużyć się substancją chemiczną zwana żelatyna, która sztucznie je zagęści.. Do przyrządzonego wywaru odmierzamy jej niewielka ilość i następnie odstawiamy galaretkę do stężenia. Stężenie jest to proces, w którym galaretka przechodzi od stanu ciekłego w stały, czyli gęstnieje. Po wystudzeniu galaretkę poddaje się schłodzeniu. Proces ten zachodzi w lodówce. Tak gotową galaretkę można podawać w całości lub pokrojoną w kostkę. Dodatkami do galaretki mogą być owoce lub bita śmietana. Dodatki stosuje się na wierzch galaretki lub kładąc je na dno.Aby zaoszczędzić czas można również posłużyć się galaretką gotową, która jest do nabycia w każdym sklepie. Zaleta takich galaretek jest to, że nie tuczą i są szybkie do przygotowania. Jednak kupne są mniej zdrowe, ponieważ zawierają sztuczne barwniki.

» Kategoria: Desery » Tagi: desery, obiad, podwieczorek, smak, słodkośc

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. sklep internetowy zdrowa żywność

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.