Degustacja czekolady

17 listopada 2012

Degustacja czekolady Wyraz degustacja oznacza ‘próbowanie, kosztowanie, określanie jakości produktów spożywczych’ i jest odpowiednikiem francuskiego déguster, czyli ‘próbować wina’ i dégustation. Ciekawostka! Sto lat temu, podczas wpisywania tego słowa do słownika polszczyzny ktoś niechcący zamienił znaczenie z właściwego na ,napawać wstrętem’! Latami funkcjonowało w polszczyźnie to znaczenie określenie degustować – kogo? i czym? W zrozumieniu ‘obrzydzać komuś coś’. To dlatego do dzisiaj o kimś zniechęconym mówimy, że jest zdegustowany…. Ale do rzeczy…..Degustacja czekolady polega na jej ocenie organoleptycznej, czyli wszystkimi pięcioma zmysłami: wzrokiem, węchem, słuchem, dotykiem i smakiem. Tak, tak. Może to zaskakujące, ale i w degustacji uczestniczą wszystkie nasze zmysły! Możemy pokusić się o jej sklasyfikowanie i określenie intensywności jej cech charakterystycznych, ocenę związków zachodzących między nimi. Możemy to zrobić z czysto hedonistycznego punktu widzenia. Prawdziwi smakosze robią to na pusty żołądek. Po czym neutralizują podniebienie. Najlepiej służy do tego woda, herbatka z głogu lub biały chlebek. Spożycie czekolady, od kiedy się pojawiła, jest otoczone aurą wyjątkowości. Do momentu wyprodukowania pierwszej czekolady stanie stałym, czyli w bloku, była spożywana w postaci napoju. Pito go w specjalnych naczyniach, by zachować odpowiednią temperaturę, a na jego powierzchni utworzyć i zachować apetyczną piankę. Można i trzeba powiedzieć, że jej spożycie było i jest celebrowane! Starożytni Majowie i Aztekowie, by uzyskać odpowiednią konsystencję napoju i piankę na jego powierzchni, przelewali go wielokrotnie z dużej wysokości zn naczynia do naczynia. Używali też w tym samym celu specjalnych mieszadełek. Szczątki i naczyń i tych mieszadełek zachowały się do naszych czasów, jak również recepty na przygotowanie napoju bogów, jak nazywano pitną czekoladę. Przypisano czekoladzie właściwości magiczne i wierzono, że w wojownika po spożyciu kakao, wstąpi duch odwagi. Ziarno kakaowe było tak drogie, że na picie czekolady mogli sobie pozwolić tylko królowie i najzamożniejsi obywatele królestwa oraz uczyniono z niego środek płatniczy.

» Kategoria: Czekolada, Degustacja » Tagi: czekoladowy, degustacja, degustation, kosztowanie, próbowanie

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. wilk do miesa

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.