Czekolada najdoskonalsza

21 lutego 2013

Czekolada najdoskonalsza Najszlachetniejszym gatunkiem drzewa kakaowego jest Criollo. Światowe uprawy można oszacować od 8 do 10 % całej, globalnej uprawy kakao. Criollo jest najszlachetniejszą, aromatyczną odmianą kakao, z którego produkuje się najlepszą gatunkowo czekoladę, bez posmaku kwaskowatości i bez goryczy. Drzewa kakaowe z gatunku Criollo uprawiane są w obszarze Ameryki Środkowej gł. Wenezuela, na Madagaskarze, Karaibach i na Jamajce, dokąd zawieźli je portugalscy kupcy. Są szalenie delikatne, łatwo ulegają chorobom, z których najczęstsza to „Ręka Czarownicy” (czyli usychanie) i pasożytom. Wymagają odpowiedniego nasłonecznienia, gatunkowej gleby, nawodnienia i towarzystwa innych drzew: chlebowca i bananowców. Criollo jest najstarszym gatunkiem drzew, uprawianym już przez Indian Ameryki Łacińskiej, Azteków i Inków. Dzięki wytrwałym i długoletnim wysiłkom światowej organizacji Sprawiedliwego Handlu i wytwórcom czekolady, udało się ocalić od całkowitego wyginięcia ten szlachetny gatunek kakao. Ziarna kakao Criollo uzyskują na światowych giełdach najwyższą, ale uzasadnioną cenę. Podgatunki: Ocumare, Porcelana, Chuao, Guasare. Nazwę Forastero możemy przetłumaczyć jako obcy, ponieważ ten gatunek otrzymano na skutek planowanego działania człowieka i pierwotnie nigdy nie należał do środowiska naturalnego lasów tropikalnych. Zbiory kakao z drzewa kakaowca z gatunku Forastero wynoszą rocznie około od 80 do 90% światowej produkcji kakao Uprawia się je na znacznie większych obszarach niż kakao z gatunku Criollo: w Afryce, głównie w Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie, w Ameryce Środkowej i Południowej, głównie w Brazylii oraz na terenach Indonezji. Kakao Forastero to najpowszechniejsze i najpopularniejsze kakao na świecie, powstałe w wyniku niezliczonych i kierowanych przez człowieka krzyżówek. Na skutek tych krzyżówek straciło na aromacie i smaku, ale za to zyskało na wytrzymałości i odporności, co było jedynym celem. Tylko niektóre jego odmiany zachowały łagodny i przyjemny aromat oraz swój unikatowy charakter. Drzewa kakaowca z gatunku Forastero są odporniejsze na pasożyty i choroby, znacznie łatwiejsze, bo mniej wymagające w uprawie. Te cechy zadecydowały o jego popularności i niezbyt wygórowanej cenie – jest znacznie tańsze niż Criollo, ale podczas produkcji czekolady wymaga wielu dodatków np. mleka, chemicznych emulgatorów, lecytyny i dłuższej obróbki, które mają na celu pozbawienie go kwaskowatości i nieprzyjemnej goryczy.

» Kategoria: Czekolada » Tagi: criollo, czekolada, doskonała, kakao

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. kuvings.net.pl/mapa-strony Organizacją przyjęcia urodziny warszawa włochy zajmuje się restauracja La Belle

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.