Czekolada – informacje podstawowe

11 marca 2013

Czekolada - informacje podstawowe Czekoladę produkuje się mieszając kakao z masłem kakaowym oraz mlekiem (w proszku). Kakao i masło kakaowe uzyskuje się w długim i skomplikowanym procesie z tego samego ziarna kakaowego. Proces ten rozpoczyna się od zbioru owoców drzew kakaowych. Kakaowiec kwitnie i owocuje jednocześnie, trzeba więc być doświadczonym specjalistą, by wiedzieć, które z owoców nadają się już do zebrania. Z zebranych owoców wydobywa się drogocenne ziarna. Ziarna wykłada się na ziemię, w ciepłym, przewiewnym, osłoniętym od słońca miejscu i poddaje procesowi fermentacji, która trwa od dwóch do trzech dni. Sfermentowane ziarna są suszone, następnie się je i sortuje. Tak przygotowane ziarna plantatorzy sprzedają i wysyłają do kupców lub bezpośrednio do producentów czekolady. Kupno może odbywać się „w ciemno” na światowych giełdach, tylko na podstawie próbek i renomy plantatorów. W fabrykach zaczyna się właściwa obróbka ziaren kakao rozpoczynająca się od ich oczyszczania i odkiełkowania. Tak przygotowane ziarna są mielone. Efektem mielenia jest właśnie kakao w proszku i masło kakaowe. Żeby uzyskać czekoladę – należy je znowu połączyć. Podstawa wyrobów czekoladowych to kakao. Otrzymuje się je z ziaren ukrytych w dużych, owalnych owocach drzewa kakaowych. Naturalnym i jedynym środowiskiem uprawy drzew kakaowych jest las tropikalny. Kakaowiec rośnie w niższych jego partiach, na plantacjach lub – coraz rzadziej – zupełnie dziko. Występuje tylko pomiędzy 18 równoleżnikiem północnym i 15 równoleżnikiem południowym. Na tych terenach opady deszczu są wystarczająco duże i ocenia się je na od 125 a 180 cm. Muszą mieć zawsze ciepło, najniższa temperatura to 18-21°C a najwyższa do 30-32°C. Do zdrowego wzrostu potrzebują także odpowiedniej, bardzo wysokiej wilgotności powietrza, która powinna wynosić od 70 do 100%. Od zasadzenia ziarna przez dwa lata drzewko rośnie prosto w górę, a kiedy osiągnie wysokość dwóch i pół metra, zaczyna prostopadle wypuszczać gałęzie. W wieku ok. 3 lat, po raz pierwszy zakwita, małymi jasnymi kwiatkami, skupionymi w grupy, znajdujące się tuż przy pniu, co jest jego charakterystycznym znakiem. I tu pojawia się pierwszy problem, ponieważ tylko mniej niż 1,5 % kwiatów zostaje zapylona. Młode drzewko jeszcze nie daje owoców, na które trzeba poczekać jeszcze dwa lata. Kakaowiec owocuje pierwszy raz w wieku czterech lat, stale przy tym kwitnąc. Przez całe swoje długie życie musi być starannie pielony, oczyszczany z insektów, ocieniany i nasłoneczniany, regularnie nawożony. Rosnące dziko kakaowce narażone są na spalenie słońcem, podtopienie, pasożyty i zarazy. Dlatego są, niestety, coraz rzadsze.

» Kategoria: Czekolada » Tagi: czekolada, kakao, mleko, smak, słodkośc

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. prywatne przedszkole kraków obiady Katowice - Delikatesy Złoty Róg nasiona marihuany

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.