Cukierki

1 marca 2013

Cukierki To rozdaj słodyczy o twardej konsystencji. Cukierki mogą być różne w zależności od tego, z jakiej masy zostały wykonane. Cukierki dzielą się na dwie podstawowe grupy na cukierki owocowe i czekoladowe. Cukierki czekoladowe jak sama nazwa mów wykonane są w całości z czekolady. Zawierają one dużo węglowodanów, tłuszczów Cukierki czekoladowe dostarczają węglowodanów a owocowe witamin gdyż zawierają soki owocowe. Cukierki są bardzo często stosowane, jaki podwieczorek lub między posiłkami. Cukierki czekoladowe różnią się od owocowych również konsystencją, te pierwsze maja miękką konsystencje za to owocowe cukierki są bardzo twarde. Oprócz tych dwóch podstawowych grup istnieje jeszcze jedna grupa cukierków o działaniu leczniczym. Nalezą do niej wszystkie cukierki o nie słodkim smaku. Są one zazwyczaj miętowe lub eukaliptusowe. Ich funkcja jest typowo lecznicza na struny głosowe i gardło. Zaletą cukierków jest słodki smak ora za to, że można je zjadać w większej ilości. Są zazwyczaj pakowane po kilkanaście sztuk.

» Kategoria: Desery » Tagi: cukierek, dziecko, konsumpcja, owocowe, słodycz

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.