Bigos

7 stycznia 2013

Bigos Potrawa zasługująca by wspomnieć o niej w kilku słowach. Gości na stołach w każdym polskim domu. Wyśmienite danie niemalże na każdą okazję. Składa się z kapusty , suszonych grzybów , mięsa. Potrawa ma bardzo wiele odmian , związanych z regionalną kulturowością i różnorodnością pochodzenia miejscowej ludności. Wszędzie jednak ma swoją gęsta konsystencję i wydzielać charakterystyczną woń( całkowicie aromatyczną i kusząca do spróbowania). O bigosie jest wzmianka w największej polskiej epopei narodowej czyli „Panu Tadeuszu”. Każdy kto choć raz spróbował tej potrawy pragnie kiedyś znowu to uczynić. Jest to potrawa ceniona również przez inne narodowości i każdy obcokrajowiec chce jej spróbować bo to jeden z symboli naszej kuchni. We wszystkim jednak należy pamiętać o umiarze gdyż jak mówi polskie przysłowie ” co za dużo to niezdrowo”. Jest to potrawa ciężkostrawna aczkolwiek pożywna i dobra dla kogoś kto pragnie nabrać wielu sił do działania. To element polskiej kultury , który należy szanować.

» Kategoria: Gotowanie, Przystawki » Tagi: bigos, grzyby, kapusta, polska, potrawa

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Niby nie jest żadną sztuką przyrządzić smaczny rosół, jednak jest kilka tajemnic, które sprawią, że będzie on jeszcze smaczniejszy niż przyrządzany do tej pory. Najsmaczniejszy rosół jest Wedy, gdy będzie ugotowany z kury. Szczytem marzeń jest kura zdobyta na wsi, od krewnych. Gdy wkładamy oczyszczone i umyte mięso do garnka, to podczas zagotowywania na górę wydostaje się białko w postaci piany, która obowiązkowo należy zebrać. Rosół musi być klarowny. Jest sposób, aby ułatwić sobie zadanie zbierania szumowin: wystarczy włożyć mięso do garnka na gotującą się wodę. Białko, zawarte w mięsie od razu zetnie się i nie uwolni. dzbanki emaliowane

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nie wolno nigdy dodawać do rosołu liści laurowych, bo nieodwracalnie zmienia on smak tej zupy. Dodajemy również podstawowe jarzyny, jak marchewka, pietruszka, trochę selera oraz por. Dla poprawienia smaku, na kilkanaście minut przed końcem gotowania można dodać całą, przysmażoną na palniku gazowym cebulkę. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku tej potrawie. Nie można zapomnieć także o makaronie. Najlepiej, gdy jest długi i cienki, ale nie spaghetti.